STEM udruga za popularni STEM

STEM udruga za popularni STEM

Nositelj projekta: Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Partneri: Grad Pula - Pola, Matematičko društvo "Istra", Društvo robotičara Istre, Zajednica tehničke kulture, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o., MOC Pula (Morski obrazovni centar Pula)
Davatelj financijske potpore: Europski socijalni fond
Ukupna vrijednost projekta: 2.462.021,59 kn
Ukupna sredstva za Zakladu za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva: 291.853,11 kn
Trajanje projekta: 29.06.2021. - 29.06.2023.
Lokacija: Hrvatska, Istra

Aktivnosti u projektuKonferencija 27.6.2023.
 

Predmet: Poziv na konferenciju „Suradnjom STEM udruga i poslovnog sektora do dodane vrijednosti za održivi razvoj društva i gospodarstva“

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva i Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o. u suradnji s partnerima na projektu „STEM udruga za popularni STEM“ pozivaju sve zainteresirane na konferenciju na temu „Suradnjom STEM udruga i poslovnog sektora do dodane vrijednosti za održivi razvoj društva i gospodarstva“, koja će se održati u utorak, 27. lipnja 2023. godine od 9.00 do 12.30 sati u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije (CPZI) pri Zajednici tehničke kulture Pula te vezanom novoopremljenom Znanstvenom vrtu na adresi Uspon Franje Glavinića 3 u Puli.

Konferencija se organizira s ciljem povezivanja sektora gospodarstvenika sa STEM udrugama u Istarskoj županiji te će o aktualnoj situaciji, kao i izazovima i prilikama za razvoj u navedenim segmentima govoriti predstavnici značajnih tvrtki poput Arena Hospitality Grupe, Infobipa, Aquariuma Pula, Motortech Consultinga,  potom inovatora, STEM udruga, akademske zajednice kao i potpornih institucija.

Detaljan program događanja dostavlja se u prvitku.

Sudjelovanje na konferenciji besplatno je za sve sudionike, a prijava je obavezna iz organizacijskih razloga.

Mole se svi zainteresirani da se prijave za navedeno događanje putem sljedeće poveznice - https://forms.gle/Gg4tYrN6YiWbTkcM7 , najkasnije do ponedjeljka, 26. lipnja 2023. godine.

Za sve sudionike konferencije osiguran je ručak pod krošnjama Znanstvenog vrta, što je ujedno prilika za umrežavanje te ugodno druženje svih zainteresiranih dionika.

Ukupna vrijednost projekta  „STEM udruga za popularni STEM“ je 326.766,42 EUR, od čega je 277.751,46 EUR sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda dok preostali dio osigurava Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

STEM lipanj u Znanstvenom vrtu


Javno događaj "Natura 2000"

Poštovani, MOC Pula vas ovim putem poziva da nam se u srijedu 7. lipnja 2023. u 10 sati pridružite na javnom događaju „Natura 2000“ u uvali Centinera, Banjole.

Događaj se odvija u sklopu EU projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM“ (STEM udruga za popularni STEM), UP. 04.2.1.10.0065, a namijenjen je široj javnosti s naglaskom na učenike osnovnih i srednjih škola.


Dan otvorenih vrata MDI


Matematičko društvo „Istra“

Dragonja 10, 52100 Pula

Pula, 1.lipnja 2023.

POZIV

na javni događaj

U sklopu EU projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM“ (STEM udruga za popularni STEM), UP. 04.2.1.10.0065, Matematičko društvo „Istra“ (MDI) poziva Vas, vaše učitelje i nastavnike matematike, učitelje razredne nastave i sve zainteresirane na javni događaj

„Dan otvorenih vrata MDI“

koji će se održati u srijedu, 7. lipnja 2023., u novom prostoru MDI, Trg I. istarske brigade 10, Pula (3.kat) prema slijedećem rasporedu:

  • 12-12:45 - Prikaz aktivnosti Matematičkog društva „Istra“ - namijenjeno ravnateljicama, ravnateljima osnovnih i srednjih škola, učiteljima i nastavnicima matematike te učiteljima razredne nastave, predstavnicima institucija, roditeljima
  • 13 – 15 – radionice za velike i male mudre glave.

Kontakt mdistra@gmail.com

Za MDI, Branka Antunović-Piton"Matematičko društvo Istra ti pomaže riješiti matematički zadatak"


Radionice će se održavati u prostorijama Matematičkog društva „Istra“, Pula, Trg I. istarske brigade 10, 3.kat.


Javni događaj "Natura 2000"

MOC Pula vas ovim putem poziva da nam se u četvrtak 01. lipnja 2023. u 12 sati pridružite na javnom događaju „Natura 2000“ u Medulinu, na Vižuli.

Događaj se odvija u sklopu EU projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM“ (STEM udruga za popularni STEM), UP. 04.2.1.10.0065, a namijenjen je široj javnosti s naglaskom na učenike osnovnih i srednjih škola.

Znanstveni doručak 27.5.2023.
 

Priopćenje za medije (znanstveni doručak 27.5.2023.)

Javni događaj "Natura 2000"

Poštovani,

MOC Pula vas ovim putem poziva da nam se u ponedjeljak 22. svibnja 2023. u 13 sati pridružite na javnom događaju „Natura 2000“ na malom molu u Rovinju.

Događaj se odvija u sklopu EU projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM“ (STEM udruga za popularni STEM), UP. 04.2.1.10.0065, a namijenjen je široj javnosti s naglaskom na učenike osnovnih i srednjih škola.

Karin Spiech, MOC Pula

Znanstveni doručak 20.5.2023.

Priopćenje za medije (znanstveni doručak 20.5.2023.)

NAZIV AKTIVNOSTI: 4.6. Održana 2 javna događaja Otvorena vrata matematike

VRIJEME I MJESTO: 5.5.2023., hotel Pula, Pula, 10-18

U sklopu projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM “, Matematičko društvo "Istra" (MDI)  provelo je Dan otvorenih vrata dana 5.5.2023., u hotelu Pula, u Puli, u vremenu od 10 do 18 sati., u suradnji sa Zemljom zabave, u sklopu projektne aktivnosti Razvoj i provedba jednodnevnih događanja na lokalnoj razini sa svrhom podizanja svijesti o važnosti STEM-a i znanstvenih postignuća iz STEM područja.

Priređene su aktivnosti za različite populacije mladih i predstavljanje aktivnosti MDI.

Tako su u uvodnom dijelu Robert Gortan i Branka Antunović-Piton predstavili projekte MDI koji su namijenjeni učenicima te projekte namijenjene učiteljima. Slijedile su radionice za najmlađe, radionice za razvoj vizualnih sposobnosti, geometrijskog mišljenja i logičkog zaključivanja, koje je vodila Sara Lea Bažant.

Za populaciju učenika predmetne nastave održana je radionica izrade matematičkih satova na kojoj su učenici prema danim uputama osmišljavali zadatke te potom izrađivali sat uz montažu satnog mehanizma, uz vodstvo profesorice Kristine Opatić.

Završne radionice posvećene učenicima osnovnih škola bile su o kombinatorici, a vodila ih je profesorica Sara Lea Bažant.

Za srednjoškolski uzrast održana je radionica o kriptografiji, koju je vodio Ivan Piton. Kroz interaktivno predavanje učenici su imali priliku upoznati se s današnjim alatima te zaigrati kviz i osvojiti nagradu. Na radionici “Osnove kriptografije”, učenici su imali priliku naučiti kako je kriptografija krenula, kako se razvijala kroz vrijeme i gdje se sve primjenjuje danas. Radionica je bila interaktivne prirode, a na posljetku održan je mini ispit na temu kriptografije koji je ispitao njihovo novo naučeno znanje i vještinu dekriptiranja Cezarovog šifrata. Dva su pobjednika nagrađena sa uređajem Ledger Nano S Plus koji se koristi u kriptografiji za čuvanje privatnih ključeva. Želimo vlasnicima ovih nagrada sigurno čuvanje privatnih ključeva!

Kako se Dan otvorenih vrata održao kad i 17. Festival matematike, posjetitelji su imali priliku uživo vidjeti projektne aktivnosti društva, odnosno kako izgleda ekipno natjecanje i smotra istraživačkih radova.

Ukupna vrijednost Projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom  udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ je 2.462.021,59 kn, od čega je 2.092.718,35 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.


ZNANSTVENI DORUČAK 29.4.2023.

 

Studijsko putovanje Muzej matematike "Mateureka", Penabilli, Italia

 NAZIV AKTIVNOSTI: Studijsko putovanje u Muzej matematike, Italija

VRIJEME I MJESTO: 24.-25.3.2023. Mateureka, Pennabilli (Rimini)


U sklopu projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM “, Matematičko društvo "Istra" (MDI)  u sklopu projektne aktivnosti Organizacija i provedba aktivnosti jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa popularizacije STEM-a, 2.4. Studijsko putovanje u Muzej matematike provelo je studijsko putovanje dana 24. i 25. ožujka 2023. u Muzej matematike “Mateureka”, Pennabili, Rimini, Italija.

Sudjelovalo je 8 osoba, članova MDI. 

Muzej Mateureka nalazi se u drevnoj gradskoj vijećnici. Kroz četiri kata prikazane su matematičke ideje o brojevima, računanju, geometriji i njihovoj primjeni. Muzej ima uglavnom obrazovnu svrhu i želi kod posjetitelja pobuditi želju za produbljivanjem znanja i penjanjem na divno stablo matematike.

Kroz izvrsno dvosatno stručno vodstvo sudionici su imali priliku upoznati se s idejom nastanka muzeja, načinima suradnje muzeja i škola te bili inspirirani načinima kojima se velike matematičke ideje mogu predstaviti različitim dobnim skupinama učenika, ali I kako su se te ideje razvijale kroz povijest. Promišljalo se i o mogućim animacijama istarskih i hrvatskih škola o organiziranim posjetima muzeju.

 

Također, posjet je potaknuo sudionike o daljnjim mogućnostima razvoja projekta matematika+, kojeg MDI provodi u sklopu Festivala matematike, a predstavljao je i pravi team-building. Stoga će stečeno iskustvo s ovog studijskog putovanja doprinijet će kvalitetnoj provedbi aktivnosti projekta STEM udruga za popularni STEM, a koje će slijediti u narednom razdoblju (predavanja/radionice za učenike, aktivnosti u Znanstvenom vrtu, itd.).  

Ukupna vrijednost Projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom  udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ je 2.462.021,59 kn, od čega je 2.092.718,35 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Svečano otvaranje Znastvenog vrta
Poštovani, poštovane,


ovim putem Vas obavještavamo kako će u sklopu projekta „STEM udruga za popularni STEM“ Fakultet prirodnih znanosti u Puli organizirati još jedno popularno-znanstveno predavanje pod nazivom „Kako STEM radionicu učiniti zanimljivom za djecu – primjer Parka znanosti Oroslavje" koje će održati Luka Veverec, autor projekta Park znanosti. U uvodnom dijelu predavanja saznat će se cijela priča o Parku znanosti, od njihovih početaka do danas, te na koji način educiraju svoje mnogobrojne posjetitelje. Nakon toga sudionici će imati priliku i sami izraditi jedan od eksponata.

Predavanje će se održati u utorak, 07. ožujka 2023. godine u prostorijama Zajednice tehničke kulture u Puli na adresi Uspon Franje Glavinića 1 s početkom u 17:00.

Prijave su obvezne putem Google obrasca koji je dostupan na sljedećoj poveznici. Broj mjesta je ograničen.

Rok za prijavu je do ponedjeljka, 6.3.2023. godine.

Poziv na predavanje

Veselimo se Vašoj prijavi.


Lijep pozdrav,

Tihana Šegota Ustić
 
Stručna suradnica za europske projekte - Collaboratrice professionale per progetti europei
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva - Fondazione per la promozione del partenariato e dello sviluppo della società civile
Pula, Riva 8
Istra, Hrvatska
tel. (052) 212-938
www.civilnodrustvo-istra.hr
FB: Zaklada Istra - Fondazione Istria


MOC Pula vas ovim putem poziva da nam se u utorak 28.2.2023. u 10 sati pridružite na javnom događaju „Natura 2000“ u uvali Kuje, Ližnjan.

Događaj se odvija u sklopu EU projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM“ (STEM udruga za popularni STEM), UP. 04.2.1.10.0065, a namijenjen je široj javnosti s naglaskom na učenike osnovnih i srednjih škola.

U nastavku se nalazi link objave na FB

https://www.facebook.com/profile/100064574174393/search/?q=stem

Srdačan pozdrav, SOVIĆ TAMARA


Edukacije u organizaciji MDI

U sklopu projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ Matematičko društvo "Istra" (MDI)  u sklopu projektne aktivnosti Organizacija i provedba aktivnosti jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa popularizacije STEM-a, 1.4. Edukacija za edukatore iz područja matematičkih i STEM znanosti provelo je prvu od tri edukacije.

Prva edukacija, pod nazivom Vizualizacija i STEM“  održala se 8.4.2022, u prostorijama Zajednice tehničke kulture u Puli u trajanju od 4 školska sata.

Sudjelovalo je 11 osoba, članova MDI i ostalih partnera.

Tema vizualizacije, kroz vrlo dinamično i interaktivno predavnje, pobudila je veliko zanimanje sudionika jer je fokus bio na osvještavanju što jest vizualizacije, kako i zašto je koristiti tijekom poučavanja i učenja s mladima, koje su njene prednosti i koliko doprinosi spoznavanju i razumijevanju procesa, pojava, odnosa, podataka u STEMu. Kroz jednostavne primjere profesor Pale vodio je sudionike u osmišljavanje ideja kako potaknuti i zadržati interes za učenje i istraživanje kroz vizualizaciju, kao način na koji opisujemo, doživljavamo, razumijemo  i kreiramo  svijet kao čudo, kao umjetnost.

Stečeno iskustvo, znanje i vještine s ove edukacije doprinijet će kvalitetnoj provedbi aktivnosti projekta STEM udruga za popularni STEM, a koje će slijediti u narednom razdoblju (predavanja/radionice za učenike, aktivnosti u Znanstvenom vrtu itd).


Ukupna vrijednost Projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom  udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ je 2.462.021,59 kn, od čega je 2.092.718,35 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

_________________________________________

Matematičko društvo "Istra" (MDI) u sklopu  EU projekta Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“  tijekom ožujka I svibnja organizira 3 edukacija za edukatore i voditelje matematičkih radionica i zainteresiranih edukatora iz drugih projektnih partnera iz STEM područja koje će voditi izv.prof.dr.sc. Predrag Pale:

  • Vizualizacija i STEM , 8.4.2022.
  • Vještine kvalitetnog STEM predavača, 29.4.2022.
  • Tehnike za uspješno rješavanje problema u STEM-u, 20.5.2022.

Mjesto održavanja: Zajednica tehničke kulture, Frane Glavinića 1.

Svaka edukacija počinje u 16:30 sati, u trajanju od 4 školska sata te je namijenjena za sve projektne partnere.

Srdačan pozdrav,

Za Matematičko društvo “Istra”, Branka Antunović-Piton 


Predavanje - Budućnost STEM edukacije
 

CERME12 konferencija

U sklopu projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ članovi MDI, Robert Gortan, Vesna Vujasin-Ilić, Maja Kalebić i Branka Antunović-Piton sudjelovali su na CERME12 konferenciji, koja se održala od 2. do 5. veljače 2022., u Bolzano, no u online okruženju.


CERME (ERME Conferences) organizira ERME, Europsko društvo za istraživanja matematičkog obrazovanja ERME (Society of reaserch in mathematic education) čiji su glavni ciljevi promicanje komunikacije, kooperativnosti i kolaboracije (comunication, cooperation , collaboration), poznata tri C CERME-a u istraživanju matematičkog obrazovanja u Europi.


Plan rada konferencije

Kroz 4 dana članovi MDI bili su vrlo aktivni u tematskoj radnoj grupi vezanoj uz učenje i poučavanje geometrije (TWG04), i kao sudionici, ali i kao prezenteri predavača.

Grupu od 25 sudionika, predstavljali su razni istraživači iz cijele Europe, Južne Afrike, SAD-a. Vrijedi napomenuti da su MDI-ovci bili pravi predstavnici Hrvatske jer je pored njih na konferenciji sudjelovao samo još jedan predstavnih iz Hrvatske.


U četverodnevnoj konferenciji bili su uključeni u rasprave i zaključke o važnosti povezivanja različitih reprezentacija, matematičkih procesa, s posebnim naglaskom na vizualizaciju, argumentaciju, generalizaciju, o ulozi i mogućnostima didaktičkih sredstava i ICTa te ukazati na smjerove i probleme kojima bi buduća istraživanja i suradnje trebale ići, koristeći razne teorijske i metodološke pristupe.


Fotografija sa završnih zaključaka, 5.2.2022.

Stečeno iskustvo, znanje i vještine s ove konferncije doprinijet će kvalitetnoj provedbi aktivnosti projekta STEM udruga za popularni STEM, a koje će slijediti u narednom razdoblju (predavanja/radionice za učenike, aktivnosti u Znanstvenom vrtu, ...).

Ukupna vrijednost Projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom  udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ je 2.462.021,59 kn, od čega je 2.092.718,35 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Predavanje „Kako od S doći do STEM?“

U sklopu projekta „STEM udruga za popularni STEM“ Fakultet prirodnih znanosti u Puli organizirati će niz predavanja o popularno - znanstvenim temama koja će biti usmjerena na inovativne načine prijenosa znanja u radu s djecom i mladima, a koja su namijenjena organizacijama civilnog društva u području STEM-a i njihovim članovima.

„Kako od S doći do STEM?“ predavanje je koje će se baviti važnošću i dobrobiti integrativnog pristupa STEM obrazovanju u radu s ciljnim skupinama djece i mladih. Prikazat će se jednostavni primjeri kako se od biološke teme može „dobiti“ STEM tema. Nastavno na predavanje slijedi detaljnija obrada ove teme na radionici koja će nastojati potaknuti sudionike na osmišljavanje jednostavnih i praktičnih, integrativnih STEM zadataka za svoje korisnike.

Prvi dio predavanja biti će otvoren i za širu javnost (zainteresirane učitelje, studente, itd.) online putem ZOOM aplikacije.

Predavač je Kristina Duvnjak, izvršna direktorica udruge Bioteka i voditeljica programa edukacijeUdruga Bioteka ima višegodišnje iskustvo u promicanju biologije i srodnih znanosti te provođenju raznih kreativnih i interaktivnih radionica za korisnike svih uzrasta.

Predavanje će se održati u prostorijama Fakulteta prirodnih znanosti u Puli na adresi Zagrebačka 30 (ulaz se nalazi s južne strane zgrade Rektorata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli).

Veselimo se Vašem dolasku.

Prijave su obvezne putem Google obrasca:  https://forms.gle/PBRMixdFY69qBqtWA

Rok za prijavu je do ponedjeljka, 13.12.2021. godine.

Predavanje će se održati sukladno epidemiološkim mjerama za spriječavanje širenja pandemije koronavirusa COVID – 19.

Ukupna vrijednost Projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“, UP.04.2.1.10.0065 je 2.462.021,59 kn, od čega je 2.092.718,35 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

poveznica na stranicu