STEM udruga za popularni STEM

STEM udruga za popularni STEM

Nositelj projekta: Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Partneri: Grad Pula - Pola, Matematičko društvo "Istra", Društvo robotičara Istre, Zajednica tehničke kulture, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o., MOC Pula (Morski obrazovni centar Pula)
Davatelj financijske potpore: Europski socijalni fond
Ukupna vrijednost projekta: 2.462.021,59 kn
Ukupna sredstva za Zakladu za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva: 291.853,11 kn
Trajanje projekta: 29.06.2021. - 29.06.2023.
Lokacija: Hrvatska, Istra

Aktivnosti u projektu

Edukacije u organizaciji MDI

U sklopu projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ Matematičko društvo "Istra" (MDI)  u sklopu projektne aktivnosti Organizacija i provedba aktivnosti jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa popularizacije STEM-a, 1.4. Edukacija za edukatore iz područja matematičkih i STEM znanosti provelo je prvu od tri edukacije.

Prva edukacija, pod nazivom Vizualizacija i STEM“  održala se 8.4.2022, u prostorijama Zajednice tehničke kulture u Puli u trajanju od 4 školska sata.

Sudjelovalo je 11 osoba, članova MDI i ostalih partnera.

Tema vizualizacije, kroz vrlo dinamično i interaktivno predavnje, pobudila je veliko zanimanje sudionika jer je fokus bio na osvještavanju što jest vizualizacije, kako i zašto je koristiti tijekom poučavanja i učenja s mladima, koje su njene prednosti i koliko doprinosi spoznavanju i razumijevanju procesa, pojava, odnosa, podataka u STEMu. Kroz jednostavne primjere profesor Pale vodio je sudionike u osmišljavanje ideja kako potaknuti i zadržati interes za učenje i istraživanje kroz vizualizaciju, kao način na koji opisujemo, doživljavamo, razumijemo  i kreiramo  svijet kao čudo, kao umjetnost.

Stečeno iskustvo, znanje i vještine s ove edukacije doprinijet će kvalitetnoj provedbi aktivnosti projekta STEM udruga za popularni STEM, a koje će slijediti u narednom razdoblju (predavanja/radionice za učenike, aktivnosti u Znanstvenom vrtu itd).


Ukupna vrijednost Projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom  udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ je 2.462.021,59 kn, od čega je 2.092.718,35 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

_________________________________________

Matematičko društvo "Istra" (MDI) u sklopu  EU projekta Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“  tijekom ožujka I svibnja organizira 3 edukacija za edukatore i voditelje matematičkih radionica i zainteresiranih edukatora iz drugih projektnih partnera iz STEM područja koje će voditi izv.prof.dr.sc. Predrag Pale:

  • Vizualizacija i STEM , 8.4.2022.
  • Vještine kvalitetnog STEM predavača, 29.4.2022.
  • Tehnike za uspješno rješavanje problema u STEM-u, 20.5.2022.

Mjesto održavanja: Zajednica tehničke kulture, Frane Glavinića 1.

Svaka edukacija počinje u 16:30 sati, u trajanju od 4 školska sata te je namijenjena za sve projektne partnere.

Srdačan pozdrav,

Za Matematičko društvo “Istra”, Branka Antunović-Piton 


Predavanje - Budućnost STEM edukacije
 

CERME12 konferencija

U sklopu projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ članovi MDI, Robert Gortan, Vesna Vujasin-Ilić, Maja Kalebić i Branka Antunović-Piton sudjelovali su na CERME12 konferenciji, koja se održala od 2. do 5. veljače 2022., u Bolzano, no u online okruženju.


CERME (ERME Conferences) organizira ERME, Europsko društvo za istraživanja matematičkog obrazovanja ERME (Society of reaserch in mathematic education) čiji su glavni ciljevi promicanje komunikacije, kooperativnosti i kolaboracije (comunication, cooperation , collaboration), poznata tri C CERME-a u istraživanju matematičkog obrazovanja u Europi.


Plan rada konferencije

Kroz 4 dana članovi MDI bili su vrlo aktivni u tematskoj radnoj grupi vezanoj uz učenje i poučavanje geometrije (TWG04), i kao sudionici, ali i kao prezenteri predavača.

Grupu od 25 sudionika, predstavljali su razni istraživači iz cijele Europe, Južne Afrike, SAD-a. Vrijedi napomenuti da su MDI-ovci bili pravi predstavnici Hrvatske jer je pored njih na konferenciji sudjelovao samo još jedan predstavnih iz Hrvatske.


U četverodnevnoj konferenciji bili su uključeni u rasprave i zaključke o važnosti povezivanja različitih reprezentacija, matematičkih procesa, s posebnim naglaskom na vizualizaciju, argumentaciju, generalizaciju, o ulozi i mogućnostima didaktičkih sredstava i ICTa te ukazati na smjerove i probleme kojima bi buduća istraživanja i suradnje trebale ići, koristeći razne teorijske i metodološke pristupe.


Fotografija sa završnih zaključaka, 5.2.2022.

Stečeno iskustvo, znanje i vještine s ove konferncije doprinijet će kvalitetnoj provedbi aktivnosti projekta STEM udruga za popularni STEM, a koje će slijediti u narednom razdoblju (predavanja/radionice za učenike, aktivnosti u Znanstvenom vrtu, ...).

Ukupna vrijednost Projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom  udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ je 2.462.021,59 kn, od čega je 2.092.718,35 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Predavanje „Kako od S doći do STEM?“

U sklopu projekta „STEM udruga za popularni STEM“ Fakultet prirodnih znanosti u Puli organizirati će niz predavanja o popularno - znanstvenim temama koja će biti usmjerena na inovativne načine prijenosa znanja u radu s djecom i mladima, a koja su namijenjena organizacijama civilnog društva u području STEM-a i njihovim članovima.

„Kako od S doći do STEM?“ predavanje je koje će se baviti važnošću i dobrobiti integrativnog pristupa STEM obrazovanju u radu s ciljnim skupinama djece i mladih. Prikazat će se jednostavni primjeri kako se od biološke teme može „dobiti“ STEM tema. Nastavno na predavanje slijedi detaljnija obrada ove teme na radionici koja će nastojati potaknuti sudionike na osmišljavanje jednostavnih i praktičnih, integrativnih STEM zadataka za svoje korisnike.

Prvi dio predavanja biti će otvoren i za širu javnost (zainteresirane učitelje, studente, itd.) online putem ZOOM aplikacije.

Predavač je Kristina Duvnjak, izvršna direktorica udruge Bioteka i voditeljica programa edukacijeUdruga Bioteka ima višegodišnje iskustvo u promicanju biologije i srodnih znanosti te provođenju raznih kreativnih i interaktivnih radionica za korisnike svih uzrasta.

Predavanje će se održati u prostorijama Fakulteta prirodnih znanosti u Puli na adresi Zagrebačka 30 (ulaz se nalazi s južne strane zgrade Rektorata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli).

Veselimo se Vašem dolasku.

Prijave su obvezne putem Google obrasca:  https://forms.gle/PBRMixdFY69qBqtWA

Rok za prijavu je do ponedjeljka, 13.12.2021. godine.

Predavanje će se održati sukladno epidemiološkim mjerama za spriječavanje širenja pandemije koronavirusa COVID – 19.

Ukupna vrijednost Projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“, UP.04.2.1.10.0065 je 2.462.021,59 kn, od čega je 2.092.718,35 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

poveznica na stranicu